Recentelijk zijn er een aantal wereldwijde aanvallen geweest met het zogenaamd cryptolocker computervirus. Hier kunt u lezen wat dit veroorzaakt en hoe u zichzelf kan beschermen.

De infectie

Het virus wordt meestal binnengehaald op een computer via een mail of website. Deze mails of websites kunnen heel sterk lijken op een legitieme mail of website, maar worden verstuurd van een raar e-mailadres. Je kan de afzender best eens controleren alvorens de link of website te openen.

Van zodra de infectie op de PC gebeurd is, zal volgend scherm verschijnen op je computer:

Afbeeldingsresultaat voor wannacry

Op het moment dat u dit scherm ziet, zijn uw bestanden geëncrypteerd door het virus en zijn ze niet meer te redden.

Het virus zal nu zo snel mogelijk meerdere apparaten op uw netwerk proberen infecteren. Daarom is het heel belangrijk om als eerste stap de computer van het netwerk te halen en uit te schakelen. Zo voorkomt u verdere verspreiding op uw netwerk.

Het virus verwijderen

Kort gezegd: dit virus kan niet verwijderd worden.
De enige manier om de geïnfecteerde computer terug bruikbaar te maken, is hem volledig formatteren en terugzetten naar fabrieksinstellingen.

We raden in elk geval ten stelligste af om de makers te betalen. Eens betaald moet u de verantwoordelijken voor dit virus toegang geven tot uw computer. Het is makkelijk te verstaan dat dit geen goed idee is en u hiermee de personen in kwestie volledige toegang geeft tot uw persoonlijke bestanden en netwerk.

Hoe deze infectie voorkomen?

Voorkomen is beteren dan genezen, vandaar dat we hieronder kort beschrijven hoe u zich kan beschermen tegen deze soort virussen

1. Back-up, back-up en nog eens back-up!

Elke computer die gebruikt wordt om bestanden te openen en te bewerken zou minstens 1x per week moeten een back-up nemen van die bestanden. Liefst zelfs 1 of meerdere malen per dag.

Een goede back-up gebeurt altijd naar een online opslagplaats. Velen onder ons gebruiken hiervoor een online dienst zoals Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive. Dit zijn allemaal heel geschikte oplossingen, die meer dan genoeg gratis opslagruimte aanbieden voor de gemiddelde gebruiker.

Naast een online back-up raden we ook een offline back-up aan. Dit kan gebeuren naar bijvoorbeeld een USB-stick of externe harde schijf. Het is belangrijk dat u de USB-stick of harde schijf na elke back-up losgekoppeld wordt van het systeem. Zo blijft dit gevrijwaard mocht de computer geïnfecteerd geraken met een virus.

Twijfelt u of de back-up op systeem goed gebeurt? Contacteer ons dan vrijblijvend.

2. Open geen bijlagen of links van verdachte mails

Zoals gezegd gebeurt de verspreiding van dit virus hoofdzakelijk via bijlagen en links in mails. Controleer dus zeker altijd de afzender alvorens een mail of link te openen.

U kan dit in elk mailprogramma doen door de mail te openen en dan de afzender aan te klikken. Als het u het e-mailadres niet kent of dit lijkt onbetrouwbaar, neem dan het zekere voor het onzekere en open deze bijlagen of links niet.

3. Installeer updates

Windows Update kan soms voor een vervelende vertraging zorgen bij het opstarten of afsluiten van uw computer. Deze updates zijn echter wel heel belangrijk  om de kwetsbaarheden van uw computer op te lossen. Zelfs oudere systemen die nog voorzien van Windows XP of Windows 7, krijgen nog de belangrijkste updates.

Hopelijk blijft u door deze tips vrij van virussen en dient u nooit beroep te doen op uw back-up. Mocht u toch verdachte meldingen krijgen op uw computer of kassa, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons via deze pagina.